Nyhed

Tillidsrepræsentanter opfordrer til koncern samarbejde

Tillidsrepræsentanterne i den nye store koncern Lantmännen ønsker et koncernsamarbejdsudvalg.

Af Emilia Maria van Gilse

Da sommeren 2011 gik på hæld, blev en ny stor koncern indenfor fødevareindustrien født. Lantmännen Schulstad og Lantmännen Unibake blev lagt sammen med en ny central ledelse.

Baggrunden var et ønske om at spare på udgifterne, og sammenlægningen betød en ændret organisationsstruktur. Umiddelbart noget, der primært fik betydning på ledelsesgangene, men på helt centrale områder har sammenlægningen også fået betydning for medarbejderne.

For ledelsen besluttede nemlig at ensrette de forskellige personalepolitikker, og sørge for at medarbejderne har de samme retningslinjer at arbejde indenfor, hvad enten de tidligere var ansat i Schulstad eller Unibake.

Det får nu tillidsrepræsentanterne til at opfordre ledelsen at oprette et koncern-samarbejdsudvalg:

-Tidligere blev personalepolitikkerne fastlagt i de enkelte produktionsafdelingers egne samarbejdsudvalg. Hvis koncernen fremadrettet laver fælles politikker, så vil vi naturligvis have mulighed for at påvirke disse. Den opgave mener vi bedst kan løses, hvis vi laver et koncern-samarbejdsudvalg, hvor vi som tillidsrepræsentanter skal have pladser, forklarer Flemming Løvkvist, der er tillidsrepræsentant på Unibake Holstebro.

De fælles politikker kan eksempelvis være sygefraværspolitik, alkoholpolitik, medarbejdergoder og seniorordninger.

Vil sikre indflydelse og information
Flemming Løvkvist bakkes op af Kim Blicher Hansen, der er tillidsrepræsentant på Schulstad i Pandrup:

-Vi har allerede oplevet konsekvenserne af det manglende koncern-samarbejdsudvalg. Mange af tillidsrepræsentanterne fik først besked om sammenlægningen af Unibake og Schulstad 4 timer før det blev meldt ud officielt. Så er det altså meget svært at være en god støtte for sine kolleger. En ting er selvfølgelig, at vi gerne vil have indflydelse på for eksempel personalepolitikker, men vi vil også meget gerne sikre, at alle tillidsrepræsentanter får den information, der er behov for og bliver hørt. Og det tror vi på bedst kan sikres gennem et koncern-samarbejdsudvalg.

Både Kim Blicher Hansen og Flemming Løvkvist vurderer, at der er bred enighed blandt alle faggruppers tillidsrepræsentanter om at presse på for at få Lantmännen til at oprette et sådant udvalg.

I hvert tilfælde var der bred enighed om det blandt alle tillidsrepræsentanter fra Fødevareforbundet NNF, som i forrige uge var samlet i Vejle. Tillidsrepræsentanterne har besluttet, at kun gennem tæt samarbejde på tværs af virksomheder kan de få indflydelse i koncernen og får den information og høring som Samarbejdsaftalen giver hjemmel til.

I starten af marts er tillidsrepræsentanterne indkaldt til et fællesmøde med Lantmännens ledelse, og her vil man præsentere ideen om oprettelsen af et koncern-samarbejdsudvalg.