Nyhed

OK 2012: Godt med et forlig

3F Transport-området blev torsdag enig med DI om en ny 2-årig overenskomst. Det er positivt, mener Fødevareforbundet NNF

Af Emilia Maria van Gilse

Torsdag eftermiddag blev endnu et flueben sat i årets overenskomstforhandlinger. 3F Transport og DI kunne præsentere en ny 2-årig overenskomst. Resultatet er ikke prangende, men det er ikke overraskende, mener Fødevareforbundet NNFs topforhandler Jens Peter Bostrup:

-Det afspejler jo den nuværende økonomiske situation. Det er en smal aftale, men ændrer ikke på, at det er positivt, at parterne er nået til enighed, siger Jens Peter Bostrup.

Fødevareforbundet NNF har to overenskomster med DI, der skal fornyes; slagterioverenskomsten og den fødevareindustrielle overenskomst. Traditionelt er det 3F Transportområdet og DI, der lægger niveauet for de øvrige overenskomster på normallønsområdet, og dermed er det også startskuddet til forbundets forhandlinger for alvor kan komme i gang.

Forliget i korte træk

Løn:
Månedslønnen stiger med mindst 550 kroner (inklusive feriepenge og pension 700 kroner.) Det sker via forhøjelse af grundlønnen med 1,60 kroner i timen 1. marts i år. Og 1,85 kroner pr. 1. marts 2013. Det giver en samlet stigning i timelønnen på 3,45 kroner.

Løn-tillæg:
Genetillæg stiger pr. 1. marts 2012 med 1,4 procent og pr. 1. marts med 2013 med 1,4 procent.

Tryghed hvis man bliver fyret:
Opsigelsesvarslet, når man bliver fyret, bliver forlænget med 14 dage, hvis tiden bruges til uddannelse. Det skal gøre vejen retur i nyt job lettere. Det betyder, at fyrede nu har ret til i alt fire ugers uddannelse med fuld løn, før de skal gøre brug af dagpengesystemet.

Ret til frihed for seniorer:
Seniorer får ret til at holde op til 22 ekstra fridage om året. De er selvbetalte. Man kan holde fri uden løn, eller man kan få udbetalt de pensionskroner, man tjener i de ekstra år i job. Den nye ret giver et ekstra pusterum og modvirker nedslidning i en tid, hvor efterlønnen skæres ned, og pensionsalderen stiger. Ordningen gælder fra fem år før folkepensionsalderen.

Planer for ret til uddannelse:
Der sikres mere og bedre uddannelse via individuelle uddannelsesplaner til de fleste ansatte på transportområdet. Det betyder, at de løbende bliver dygtigere, opnår nye kvalifikationer og mulighed for at blive faglærte. Det styrker deres værdi på arbejdsmarkedet, hvor faglærte har ret til et tillæg, der giver 6.600 kroner ekstra om året.

Løndumping:
Gældende aftaler udbygges og gøres permanente.

Barsel:
Mere fleksibel barsel, hvor far og mor selv kan bestemme, hvornår barslen skal afholdes inden for de første 52 uger. Maksimumbetaling for løn under barsel stiger fra 135 kroner til 140 kroner.

Løn under sygdom:
Ansatte får fuld løn under sygdom, når de har været ansat i seks måneder. Før var det ni måneder.

Unge får ret til pension:
Unge under 20 får nu ret til pension fra den dag, de fylder 18. Det vil typisk give den enkelte 38.000 kroner mere i pension fra arbejdsgiveren, der trækker renter i resten af arbejdslivet.

Lærlinge:
Lærlinge får samme lønstigning som deres ”voksne” kolleger. Tidligere har lærlinge fået en mindre stigning i procent. 3F og DI vil øge samarbejde for flere praktikpladser.

Mere fleksible lørdage:
Arbejdsgiverne får adgang til mere fleksibel arbejdskraft på lørdage, når der er særligt behov. I dag kan arbejdsgivere placere fire timers arbejde uden tillæg for overarbejde på lørdage mellem klokken 6 og 12.30. Fremover kan de fire timers arbejde om lørdagen placeres mellem klokken 6 og 14. Dette træder i kraft fra 1. juni 2012 på virksomheder, som driver detailsalg fra butikker, for eksempel trælaster, byggemarkeder, drive-in lagre og it-handelslagre. På øvrige områder får ændringen virkning fra 1. februar 2014.