Nyhed

OK 2012: Det indeholder de nye overenskomster

14.000 slagteriarbejdere og medarbejdere i fødevareindustrien fik søndag eftermiddag en ny overenskomst. Hovedtrækkene i overenskomsterne er blandt andet lønstigninger og bedre mulighed for uddannelse

Den 1. mats udløber overenskomsterne for slagteriarbejderne og medarbejderne på de fødevareindustrielle virksomheder. Derfor har Fødevareforbundet NNF og DI siden starten af januar løbende forhandlet for at blive enige om nye overenskomster. Det forhandlingsarbejde blev søndag eftermiddag afsluttet, og resultatet er to nye overenskomster.

I forbindelse med forhandlingerne har parterne drøftet en række forskellige krav og temaer, og drøftelserne er mundet ud i en række protokollater, der dels beskriver ændringer i den hidtidige overenskomst, og dels nye aftaler.

På slagterindustrioverenskomsten blev parterne enige om 23 nye protokollater, og på den fødevareindustrielle overenskomst 26.

Du kan læse en kort beskrivelse af indholdet af de nye protokollater her:

Protokollaterne er også lagt på forbundets OK-hjemmeside under Bibliotek.

Del af mæglingsskitse
Selvom forhandlingerne nu er afsluttet, betyder det ikke, at overenskomsterne træder i kraft fra den. 1. marts. De skal nemlig godkendes af både Dansk Arbejdsgiverforening (DA), og så skal medlemmerne på de to overenskomstområder stemme om, hvorvidt de kan acceptere de nye overenskomster eller ej.

Hvornår medlemmerne rent faktisk skal til stemmeurnerne, er endnu uvist. De to resultater indgår nemlig i en samlet mæglingsskitse, såfremt forligsmand Asbjørn Jensen vælger at fremsætte en sådan. Det skyldes reglerne for sammenkædning, der betyder, at alle overenskomstresultater bliver samlet i et fællesmæglingsforslag, der dels indeholder de selvstændige forlig, som er blevet indgået, og som samtidig samler de overenskomster op, hvor parterne har opgivet at nå til enighed.

Denne fremgangsmåde er helt efter bogen, og gælder alle de overenskomstresultater, der er blevet indgået ind til videre.

Når overenskomsterne på et tidspunkt bliver sendt til afstemning og efterfølgende stemt hjem, vil de få virkning med tilbagevirkende kraft per 1. marts 2012.

Hvis medlemmerne stemmer nej til de nye overenskomster, skal forhandlerne tilbage omkring forhandlingsbordet, og en konflikt kan bryde ud.