Nyhed

Akutjob skal op i omdrejning

Omkring 200 medlemmer af forbundets a-kasse har ret til et akutjob, der skal sikre, at de ikke mister dagpengeretten. Forbundet opfordrer derfor arbejdsgivere til at få oprettet flere akutjob

Omkring 200 medlemmer af forbundets a-kasse har ret til et akutjob, der skal sikre, at de ikke mister dagpengeretten. Forbundet opfordrer derfor arbejdsgivere til at få oprettet flere akutjob

Af Emilia Maria van Gilse, foto Søren Zeuth

Ordningen med akutjob fylder to måneder juleaften. Og omkring 200 medlemmer af Fødevareforbundet NNFs a-kasse har sandsynligvis ønsket om et nyt job stående øverst på listen over juleønsker. De har nemlig været ledige så længe, at de står til snarligt at ryge ud af dagpengesystemet. Derfor har de fået en erklæring, der giver dem ret til at få et akutjob – men det hjælper ikke meget, når der ikke bliver opslået nok akutjob.

Næstformand i Fødevareforbundet NNF Tage Arentoft sender derfor en kraftig appel til arbejdsgivere om at slå endnu flere jobs op som akutjob:

-Der er allerede nu en del virksomheder, der har oprettet stillingsannoncer på jobnet.dk som akutjob, men vi er desværre slet, slet ikke i mål endnu. Og vi bærer alle et fælles ansvar for at sikre, at så mange som muligt for mulighed for selv at forsørge sig, og dermed bidrage til samfundsøkonomien.

Forbundet har tidligere opfordret tillidsrepræsentanterne til at minde virksomhederne om, at ledige stillinger skal opslås som akutjob, og det pres bør de fortsat lægge arbejdsgiverne:

-Jeg har været i kontakt med adskillige tillidsrepræsentanter, der på den ene anden måde har fået virksomhederne til at ansætte ledige medlemmer. Det er rigtig godt, og der er ingen tvivl om, at tillidsrepræsentanterne er med til at gøre en forskel her.

Tilbage på bundlinjen står desværre, at der indenfor fødevarebranchen fortsat mangler flere hundrede akutjob:

-Jeg opfordrer hermed arbejdsgivere til at give akutjobbene endnu en skalle. Det er også i deres interesse at få de ledige i arbejde, så det ikke ender med store økonomiske omkostninger for samfundet, og hundredvis af ødelagt familier.

Han lover samtidig at forbundet vil gøre sit til at gøre det nemt for virksomheden at finde de nye medarbejdere og han påpeger at vi også skal sætte jobrotation på dagsordenen. Hvis vi kan skabe plads til nye medarbejdere ved at nuværende medarbejdere kommer på uddannelse slår vi to fluer med et smæk.

Fakta om akutjob:
Målet er at oprette 12.500 akutjob inden sommeren 2013.
Arbejdsgiver kan få op til 25.000 kroner i kontant præmie, for hver gang de opretter et akutjob og ansætter en langtidsledig i jobbet.

Akutjob er helt almindelige job på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår og kan være både permanente og midlertidige. De midlertidige job skal dog minimum vare tre måneder. For at få en kontant præmie skal ansættelsen vare minimum seks måneder. Den fulde præmie på 25.000 kr. kræver, at ansættelsen varer 12 måneder eller mere.