Nyhed

Vemod hænger over Esbjerg - en institution lukker

Onsdag blev den sidste gris slagtet, og i dag lukker og slukker Danish Crowns slagteri i Esbjerg.

Onsdag blev den sidste gris slagtet, og i dag lukker og slukker Danish Crowns slagteri i Esbjerg.

Af Emilia Maria van Gilse, foto Robert Attermann

I 124 år har slagteriet i Esbjerg sikret arbejdspladser og vækst til byen og oplandet omkring. I dag er det slut. Danish Crown besluttede i maj at indstille slagteriet til lukning og i dag går de 514 medarbejdere for sidste gang ud af slagteriets port.

Onsdag den 29. august om morgnen blev det sidste vognlæs grise afleveret til slagteriet og kl. cirka 11:30 røg den allersidste gris gennem slagterkæden.

Det blev slagteriarbejder Børge Nielsen, der fik ”æren” af at stikke den allersidste gris, der forlader slagteriet i Esbjerg:

-Det er en underlig følelse. I 5 generationer har min familie haft tilknytning til slagteriet. Min søn, mig selv, min far, min bedstefar og min oldefar har haft deres gang på slagteriet. Det er meget trist, at det nu er slut, fortæller den 69-årige nu forhenværende slagteriarbejder.

514 ledige medarbejdere
Tillidsmand på slagteriet i Esbjerg Tom Jensen betegner stemningen på slagteriet som ”vemodig”:

-Det er en rigtig trist dag. Selvfølgelig for alle de medarbejdere og deres familier, der bliver ramt af den her lukning, men også for hele byen. Det er et stykke erhvervshistorie, der forsvinder og det er et af byens samlingspunkter, der nu lukker. Der er ikke meget positivt at sige, konstaterer Tom Jensen.

Siden meddelelsen om lukningen kom i maj, har han sammen med det lokale jobcenter og AOF arbejdet hårdt for at hjælpe de fyrede medarbejdere videre:

-Det er allerede lykkedes os at skaffe nye jobs til 125 tidligere medarbejdere, hvoraf langt de fleste er kommet til andre Danish Crown-anlæg. Yderligere 25 medarbejdere er startet på forskellige typer af videregående uddannelser og så har vi lavet uddannelses- og kursusplaner for 220 medarbejdere. Heldigvis har vi en stor offshore-industri, så mange skal til at i gang med kurser, der giver dem mulighed for at søge den vej.

Samarbejdet med AOF og Jobcenteret har indtil videre været en stor succes og Tom Jensen glæder sig over den velvillighed, der har været fra alle sider til at hjælpe med at få medarbejderne videre i nye jobs.

Nu må det være slut
Forbundssekretær for slagteriområdet i Fødevareforbundet NNF bakker op om Tom Jensens arbejde:

-Alle parter har gjort et kanonstort stykke arbejde for at sikre opkvalificering og videreuddannelse til de medarbejdere, der nu må forlade branchen. Jeg er stolt af vores tillidsrepræsentanters store indsats. De har gjort en kæmpe forskel for mange medlemmer, mener John Sørensen.

Han konstaterer samtidig, at kapaciteten nu må være tilpasset så meget, at lukninger bør kunne undgås:

-For 15 år siden forudsagde man, at der i dag kun ville være en håndfuld slagterier, der slagter grise, tilbage i Danmark. Ser vi på Danmarks-kortet er vi ved at være tæt på det mål. Samtidig kan vi jo konstatere, at det ikke længere er muligt for branchen selv at opsuge den ledige arbejdskraft. Effektiviseringer og ny teknologi har gjort, at antallet af slagterier passer med antallet af grise og antallet af medarbejdere. Derfor håber jeg nu også, at vi kan rette fokus mod at udvikle branchen i stedet for at afvikle den.

31/8-2012