Nyhed

Regeringen foretager kortsigtet besparelse

At nedlægge Teknologirådet, som regeringen planægger, er både kortsigtet og dumt, mener Fødevareforbundet NNF.

Af Emilia Maria van Gilse

En lille del af den røde regerings første finanslov er en nedlæggelse af Teknologirådet. At fjerne rådet fra finansloven giver en besparelse på 10 millioner kroner, men på den lange bane kan den beslutning koste regeringen dyrt, frygter økonom i Fødevareforbundet NNF Mogens Eliasen.

-Teknologirådet er enestående, også internationalt set, og det profilerer Danmark som førende på området. Det er svært at se, hvor de kompetencer, der er samlet i Teknologirådet, fremover skal findes.

Mogens Eliasen sætter samtidig spørgsmålstegn ved den kortsigtede besparelse. For selvom rådet modtager statslig støtte, så henter det størstedelen af sine midler hjem gennem internationale forskningsprojekter.

Den politiske debat bliver fattigere
Teknologirådet laver teknologivurderinger, dvs. analyserer konsekvenserne af nye teknologier. Bl.a. har Teknologiområdet tidligere analyseret, hvilke konsekvenser, der kunne være ved cyberspace og informationssamfundet, dengang det var nye og ukendte begreber. Rådet har også spillet en stor rolle i undersøgelserne af, hvad samfundet skal stille op, når olien slipper op, ligesom rådet har indsamlet viden om stamceller og genteknologi.

-Hvis beslutningen gennemføres, vil der mangle en uvildig stemme, der hidtil har kvalificeret den politiske debat, advarer Morgens Eliasen.

Læs mere om Teknologirådet