Af Pia Rosager
Eksporten af danske slagtesvin til udlandet er steget med over 1000 procent fra 2001 til 2009. Samtidig er en tredjedel af danske slagteriarbejdspladser forsvundet. Det konstaterer socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov på baggrund af tal fra Fødevareministeriet. Og Fødevareforbundet NNF frygter yderligere slagterifyringer efter sommerferien.
-Vi står tilbage med gyllestanken. Tyskerne får arbejdspladserne. Det er ikke bæredygtigt, siger Mette Gjerskov og advarer de danske svineproducenter om, at de gambler med landbrugets politiske goodwill .
Fjerner milliardskattebegunstigelse
- Vi kan ikke forhindre landmændene i at sende grisene til Tyskland. Men vi kan forlange at landmændene leverer noget tilbage til samfundet for deres milliardtilskud - blandt andet arbejdspladser i udkantsdanmark.
-Vi må desværre konstatere, at det ikke sker af sig selv. Millioner af grise sendes over grænsen på unødvendigt lange transporter , billig tysk arbejdskraft får slagtningerne og danskerne står tilbage med en meget stor miljøbelastning, siger Mette Gjerskov.
Blandt andet derfor forsvinder den borgerlige regerings store skattelettelser på en halv milliard kr. til landbruget også, hvis statsministeren hedder Helle Thorning-Schmidt efter det kommende folketingsvalg.
Frygter flere slagterfyringer efter sommerferien
Selvom svineproducenternes formand Lindhardt B Nielsen ifølge Radioavisen bedyrer, at udviklingen i den massive svineeksport til Tyskland er ved at vende fordi Danmark er blevet mere konkurrencedygtigt, så er det ikke dén udvikling Fødevareforbundet NNF oplever.
-Det vi ser er, at der mangler grise til slagtning på en del danske slagterier. Og at antallet af slagtninger er faldet fra 368.000 til 336.000 hen over starten af sommeren. Derfor frygter vi også, at vi kommer til at se tilpasninger i nedadgående retning på slagteriarbejdspladserne efter sommerferien, siger John Sørensen , forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF.