Nyhed

Plads til spirende optimisme

Tal fra Danmarks Statistik tænder et lys i mørket for det hårdt pressede danske landbrug. Det vurderer økonom i Fødevareforbundet NNF

Af Emilia Maria van Gilse

2010 var ikke et helt skidt år for dansk landbrug. I hvert fald viser tal fra Danmarks Statistik, at økonomien i landbruget var bedre i 2010 end i de foregående år.

Og det er især for svineproducenterne og mælkeproducenterne, at pilene peger i den rigtige retning.

Forbedringen i økonomien kan aflæses i den såkaldte lønningsevne (lønningsevnen er produktionsværdien minus alle omkostninger, bortset fra løn, divideret med antallet af arbejdstimer). For slagtesvin var lønningsevnen på 372 kroner, for smågrise 461 kroner og for malkekøer 215 kroner.

lønninger.jpg
Kilde: Danmarks Statistik

Anledning til optimisme
Økonom i Fødevareforbundet NNF Mogens Eliasen slår dog fast, at tallene ikke aflyser den økonomiske krise:

-Indkomsten for primærproducenterne vil altid være meget svingende, og det er desværre ikke sådan, at enkelte gode år er nok til at sige, at landbrugets krise er overstået.

Men den stigende tendens er alligevel positiv:

-Alt andet lige kommer de gode tal oven på nogle meget vanskelige år. Og det er nødvendigt med nogle gode år, hvis landbruget skal have mulighed for både at komme gennem gældskrisen og samtidig kunne leve op til de krav, som samfundet stiller til at gøre produktionen endnu mere miljøvenlig.

Selvom man ikke direkte kan sammenligne lønningsevnen og den løn medlemmerne af Fødevareforbundet NNF får, så spiller tallene alligevel en væsentlig rolle:

-Vores beskæftigelse er afhængig af, at der leveres råvarer til fødevareindustrien fra landbruget. Derfor er de nye tal positive. Vores medlemmers job er afhængige af, at landmændene fortsætter med at levere råvarer. Og det gør de naturligvis kun så længe de tjener penge på det. Derfor er positive tal for landmændene også positiv tal for vores medlemmer, forklarer Mogens Eliasen.