Nyhed

EU-fokus på social dumping

Kommissionen holder øje med Tyskland, og det danske formandskab har også den sociale dumping på dagsordenen.

Kommissionen holder øje med Tyskland, og det danske formandskab har også den sociale dumping på dagsordenen.


Af Poul Damgård

EU vil have megen fokus på social dumping i det nye år, forudser det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet Ole Christensen.

-Både parlamentet og kommissionen er meget opmærksomme på problemerne med social dumping. Og vi ved jo også, at det danske formandskab vil sætte emnet på dagsordenen, siger Ole Christensen.

Danmark overtager formandskabet for EU i første halvår 2012.

Kommissionen evaluerer
Ole Christensen stod sammen med sin tyske parlamentskollega Jutta Steinruck bag en høring om social dumping i EU-parlamentet i maj, hvor også Fødevareforbundet NNF var aktiv deltager.

I forlængelse af høringen skrev de to socialdemokratiske parlamentsmedlemmer til EU-kommissionen og spurgte, om kommissionen har øje for problemerne i Tyskland, hvor lavtlønnede folk fra østeuropæiske lande uden overenskomst i stort antal har overtaget arbejde fra andre lønmodtagere, bl.a. danske slagteriarbejdere.

-Kommissionen er nu kommet med et svar, som jeg synes er forholdsvist positivt. Kommissionen skriver, at den i øjeblikket evaluerer situationen og undersøger, hvor vidt direktiverne om udstationering og vikararbejde er gennemført ordentligt i Tyskland, beretter Ole Christensen.

Pres på Tyskland
Han mener, at nabolandenes pres på Tyskland har en virkning:

-Tyskland vil gerne stå for noget positivt, og var før i tiden kendt som et stort land med orden i tingene. Det billede passer ikke helt med de aktuelle forhold på det tyske arbejdsmarked. Og noget tyder da også på, at kansler Merkel er på vej til at acceptere centralt fastsatte mindstelønninger, mener Ole Christensen.

Det har Angela Merkels konservative parti ikke netop været tilhænger af hidtil. Men med de mange lavt betalte østeuropæere, som den tyske fagbevægelse ikke har særlig succes med at hjælpe, aktualiserer en lovbestemt mindsteløn.