Nyhed

Ingen erstatning til nedslidte og gigtramte

Mennesker, der bliver slidt ned af hårdt fysisk arbejde, skal ikke regne med én krone i erstatning. Heller ikke selvom læger, speciallæger og arbejdsmedicinere giver arbejdet skylden. Hvis lidelsen ikke står på listen over erhvervssygdomme risikerer man for alvor at stå uden forsørgelsesgrundlag – måske allerede i en alder af 40 år.

Når kodimagnyler og gigtmedicin ikke længere kan dulme smerterne og kroppen siger stop efter mange års hårdt fysisk arbejde, er lægerne oftest ikke i tvivl. Grundige undersøgelser fører ofte til konklusionen: Arbejdsbetinget lidelse.

For de allerfleste nedslidte og gigtramte er der kun udsigt til en umulig kamp for at få lidelserne anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen.

Når diagnosen er slidgigt i hænder, albuer, skulder og ryg, bliver de afvist næsten pr. omgående, når de søger om at få skaden anerkendt som en arbejdsskade, fortæller Flemming Sørensen, der er faglig sekretær indenfor miljø- og arbejdsskadeområdet i Fødevareforbundet NNF Horsens-Vejle og sidder samtidig i Ankestyrelsen.

Over 93 procent med rygskader og skuldersygdomme afvises
Kun 6,5 procent får anerkendt eller erstatning for rygskader, der oftest kommer af mange års tunge løft og kun sølle 3,5 procent får anerkendt eller erstatning for skuldersygdomme. Det samme gælder håndsygdomme fremgår det af opgørelsen over erhvervssygdomme i perioden 2004-2008. Samtidig bliver over 80 procent af dem, der søger om at få anerkendt slidgigt som en arbejdsbetinget sygdom, afvist.

Så Flemming Sørensen sidder tit overfor et medlem og skal forklare, hvordan, dét hænger sammen.

- Når jeg sidder overfor et af vores medlemmer, som har fået afvist sin slidgigt som erhvervsskade, må jeg tage min professionelle jakke på og prøve at forklare, hvordan det hænger sammen. Det kan godt være svært. For i papirerne fra lægen står der sort på hvidt, at medlemmet er blevet nedslidt og sygt af at arbejde. Men fordi lidelsen ikke står på positivlisten over arbejdsbetingede lidelser, opfylder medlemmet ikke forsikringsbetingelserne. Det kan virke urimeligt, og nogen gange græder jeg indvendigt, for det kan i sidste ende være folks eksistensgrundlag, det handler om, siger Flemming Sørensen.

Den barske virkelighed
Han møder ofte folk i 40’erne og 50’erne, som har slidt og slæbt og bare ikke kan mere. Og så er der langt til efterlønnen.

- I dag kan du ikke holde den gående med en sygedagpengelov, som siger 52 ugers dagpenge og derefter muligvis overgang til kontanthjælp, hvis du da ikke har formue eller en partner, der tjener et vist beløb, for så får du ikke noget. Det er barsk at skulle fortælle det til folk, som også sidder og har ondt, siger Flemming Sørensen.

Læs meget mere om nedslidtes ofte umulige kamp for at få tilkendt erstatning i SUBSTANS nr 02 side 22-27

Se Arbejdsskadestyrelsens fortegnelse over erhvervssygdomme, der kan anerkendes i dag:
Bekendtgørelse om fortegnelse over erhvervssygdomme anmeldt fra 1. januar 2005:

Og se Arbejdsskadestyrelsens opgørelse over antallet af afviste og anerkendteerhvervssygdomme i perioden 2004-2008