Nyhed

Minister under pres i bordelsag

Efter Fødevareforbundet NNFs og dagbladet Politikens afdækning af, hvordan en enlig mor er blevet sendt i aktivering på et københavnsk bordel, vokser presset på beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V). Et politisk flertal fra både oppositionen, de Konservative og Dansk Folkeparti vil have ministeren til at undersøge sagen og hele aktiveringssystemet nærmere. Ministeren afviser.

Fødevareforbundet NNFs medlemsmagasin Substans og dagbladet Politikens afdækning af, hvordan en 35-årig vietnamesisk mor blev sendt i aktivering på et bordel i Københavns Nordvestkvarter på dagpenge og med en jobplan fra Jobcenter Slagelse i hånden, rejste i weekenden mediestorm mod beskæftigelsesminister Inger Støjberg og Slagelse Kommune. Og pres på beskæftigelsesministeren fra både oppositionen og regeringspartnerne de Konservative og Dansk Folkeparti politikerne på Christiansborg.

Læs historien i det netop udkomne Substans her:

Substans 03 2010

Ministeren er nu under pres for at undersøge både den konkrete bordelsag og hullerne i selve aktiveringssystemet. Men ministeren afviser ifølge Berlingske Tidende. Hun mener, aktiveringssystemet fungerer fint og ikke trænger til et eftersyn.

Ikke bare en enlig svale
Inger Støjberg tager godt nok skarpt afstand fra bordelaktiveringen i både Politiken, Berlingske Tidende, DRs Radioavisen og TV-Avisen og TV2. Men samtidig skyder hun skylden for at den slags finder sted, over på kommunerne.

Hun kalder sagen en enlig svale, der kan udgås, hvis kommunerne blot bruger deres sunde fornuft og tænker sig om.

Men hendes argument om, at sagen blot er en enlig svale preller af på både Fødevareforbundet NNF, oppositionen, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Ledige stabler søm og passer på hønseæg
Sagen er nemlig bare én i en lang række af eksempler på meningsløs aktivering.

-Vi ser desværre en hel del horrible sager med aktiverede, der har brugt dagpenge og tid på at finde ud af, hvilken fugl de ligner, passe på hønseæg, stable søm, filosofere over, hvorfor de er født og male sten. Og det frygter jeg, vi vil blive ved med, så længe regeringen udelukkende belønner kommunerne for at få de ledige ekspederet hurtigst muligt ud i aktiveringstilbud og dermed ud af ledighedsstatistikkerne, siger Henrik Tonnesen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne. Henrik Tonnesen er manden, der afdækkede den vietnamesiske kvindes bordelaktivering.

I dag får kommunerne nemlig refunderet 75 % af udgifterne fra staten, så snart den ledige bliver sendt i aktivering. Er den ledige ikke aktiveret får kommunen kun refunderet 50 procent af udgifterne.

Krav til kvalitet
I Fødevareforbundet NNFs forbundshus peger hovedkasserer Niels Sørensen på, at det er tvingende nødvendigt, at regeringen også sørger for at stille krav til kvaliteten af aktiveringen.

-Der er 46.000 danskere på aktivering lige nu. Og det koster skatteyderne næsten ni milliarder om året. Vi skylder både de ledige, skatteyderne og samfundet at bruge de mange penge på reel uddannelse og opkvalificering af de ledige. Og ikke mindst, at de sendes i aktivering, der reelt forbedrer deres mulighed for at komme i regulær beskæftigelse, siger Niels Sørensen.

Han ser gerne et langt bedre samarbejde mellem kommunernes jobcentre og a-kasserne, fordi a-kasserne kender både de ledige og virksomhederne.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen, er enig:

Aktivering på krykker
-
Det vi ser lige nu er hovedløs og perspektivløs aktivering og virksomhedspraktik. Regeringen har sat kommunerne under voldsomt økonomisk pres og reglerne er uklare. Hele uddannelsesaktiviteten går på krykker i det her land, siger Torben Hansen.

Samme dom fælder Line Barfod, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.

-Det er et enormt problem, at regeringen udelukkende giver kommunerne økonomiske incitamenter til at få ledige i aktivering, men ikke stiller krav til kvaliteten. Erfaringen er jo, at hvis det ikke koster noget, så går det galt. Regeringen skal fjerne det økonomiske incitament til at kommunerne bare sender ledige ud i hvad som helst, siger Line Barfod.

Læs mere om sagen her:


Politiken, søndag den 20. juni:

Politiken -minister skal forklare sig i bordelsag

TV-Avisen søndag 18.30

TV2 Øst

TV2s Go morgen Danmark 21. juni

Berlingske Tidendes leder: På passiv forsørgelse