Nyhed

OK 2010: Tilfredse forhandlere hos CO-I og DI

Trods sorte rande under øjnene var forhandlerne fra CO-Industri og DI tydeligvis tilfredse med at være kommet frem til et overenskomstresultat. Men de slap ikke for kritiske spørgsmål fra den danske verdenspresse, da forliget blev fremlagt på et pressemøde mandag morgen.

De fleste journalister måttes nøjes med ståpladser, da formanden for CO-Industri Torkild E Jensen og administrerende direktør i DI Hans Skov Christensen mandag d. 22. februar kl. 9:00 fremlagde det overenskomstforlig, de havde indgået sent søndag aften.

Den samlede danske verdenspresse var mødt talstærkt op, og fremlæggelsen af forliget blev akkompagneret af knipsende fotografer og rullende kameraer.

Den 2-årige overenskomst, som blev resultatet af mange timers forhandlinger i den forgange weekend, gav anledning til mange kritiske spørgsmål fra journalisterne.

HKs ultimative krav
Selvom både Thorkild E Jensen og Hans Skov Christensen gentagne gange slog fast, at det har været nogle hårde forhandlinger – ikke mindst grundet den nuværende økonomiske krise - så var journalisterne ikke sene til at pege på alle de ting, der ikke står noget om i det færdige resultat.

Således måtte de to forhandlere flere gange stå til regnskab for det krav HK har rejst som ultimativt: nemlig en afskaffelse af den 50 % regel, der indebærer at HK’ere kun kan blive omfattet af en overenskomst, hvis mindst halvdelen af medarbejderne er medlem af HK. (læs mere om HKs krav på HK Privats hjemmeside).

I overenskomstforliget er kravet ikke nævnt med et ord. Og selvom Thorkild E Jensen pegede på andre del-resultater, der er blandt HKs-mærkesager som fx et ligelønsnævn, der kan behandle klagesager, og længere forældreorlov, så viste pressemødet tydeligt, at alle knaster endnu ikke er helt fjernet.

Den økonomiske vinkel
Når en ny overenskomst skal forhandles på plads, spiller vægten af lønningsposen altid en væsentlig rolle. Og denne overenskomstforhandling har ikke været nogen undtagelse!

Blandt arbejdstagerne er det nok de færreste, der har drømt om at blive forgyldt, men de fleste har dog peget på en reallønssikring som et minimum. Og selvom det ikke fylder meget i de store billede, så er forhandlerne dog blevet enige om områder, hvor der er plads til lidt ekstra i arbejdstagernes lønningsposer.

Således forhøjes mindstebetalingen med 2,85 kroner over to år, og genetillægget stiger med 3,5 procent over to år. Hvor meget det kommer til at betyde for den enkelte medarbejder, afhænger helt af de lønforhandlinger, der hvert år finder sted ude på de enkelte virksomheder.

Dog kan de yngre arbejdstagere, lærlingene og eleverne, se frem til sammenlagt 5,5 procent mere i lønningsposen.

Afsmittende effekt
Umiddelbart kan der ikke sættes lighedstegn mellem den aftale, der er indgået på det store minimallønsområde og de kommende aftaler for normallønsområdet, som Fødevareforbundet NNF er en del af. Det slog forhandlerne flere gang fast overfor journalisterne.

Alligevel er der ikke nogen tvivl om, at forhandlerne for Transportområde, der er det største område indenfor normallønsområdet, vil mere end skele til den indgåede aftale, når de mødes senere i dag.

Og det samme gør sig gældende for Fødevareforbundet NNF, der skal mødes med DI i løbet af denne uge for at forhandle nye overenskomster på plads.

Læs om Fødevareforbundet NNFs mening om den indgåede aftale
Læs DIs pressemeddelelse om aftalen
Læs CO-Industris pressemeddelelse om aftalen
Læs DRs gennemgang af pressemødet