Nyhed

Danish Crowns nye fabrik nægter fagforeningen adgang

Der er lagt i kakkelovnen, allerede inden Danish Crown overtager Tysklands fjerdestørste slagteri til januar 2011. Fødevareforbundet NNF’s tyske søsterforbund blev nægtet adgang, da de ville informere om situationen i forbindelse med ejerskiftet.

Af Sven Fechner


- Dette her er uforståelig, sagde Matthias Brümmer, afdelingsleder hos det tyske fødevareforbund NGGs afdeling i Oldenburg, i går mandag, da han og to af hans kolleger blev forment adgang til virksomheden.


Formålet med besøget var at informere kollegerne på D&S Fleisch GmbH i Essen og virksomhedens underentreprenører om de retslige følger for alle medarbejdere i forbindelse med Danish Crowns overtagelse af virksomheden.


Desuden ville NNG informere slagteriarbejderne om emner som valg til SU (Betriebsrat), overenskomster og ophævelsen af visse begrænsninger for det europæiske arbejdsmarked pr. 1. maj 2011.


NGG ville også hverve flere medlemmer og tale med kolonnearbejderne for at intensivere kontakten med de ansatte hos underentreprenørerne, siger Brümmer.


- Det er desuden magtpåliggende for os at informere de østeuropæiske kolleger om deres rettigheder, tilføjer han.


Ifølge den tyske virksomhedsforfatningslov skal en virksomhed give fagforeningsrepræsentanter adgang, hvis bare de har ét fagforeningsmedlem på stedet.


D&S: Dokumentation for tynd
- Vi har meddelt virksomheden, at vi har mindst et medlem på stedet, siger Matthias Brümmer.


Da D&S´ ledelse havde krævet dokumentation for, at NGG havde ret til adgang til virksomheden, lod forbundet igennem en såkaldt notariel bekræftet erklæring meddele, at NGG har mindst et medlem ansat på slagteriet.


Denne erklæring var for tynd for D&S-direktør Jürgen Focke. I aflysningen af virksomhedsbesøget henviser Focke til, at han ikke anser en notariel bekræftet erklæring som tilstrækkeligt bevis for, at NGG rent faktisk har medlemmer på virksomheden.


- Dels er der i erklæringen kun tale om en indmeldelse, hvilket er ikke ensbetydende med et medlemskab, og det er ikke tilstrækkeligt for os, siger Focke til Münsterländische Tageszeitung.


Og dels har NGG ikke meddelt medlemmets navn, hvorfor virksomheden ikke har mulighed for at checke NGGs oplysninger, hedder det.


Lokal NGG-chef dømt ude
- Hvis NGG kan troværdigt kan påvise, at forbundet har medlemmer ansat hos D&S og ikke hos en af vore underentreprenører, så må forbundet gerne afholde et informationsmøde her – dog i første omgang uden deltagelse af Matthias Brümmer, så længe hans formentlige indblanding i sagen om udbredelse af falske edsvorne vidneudsagn hos virksomheden Heidemark i Garrel ikke er afklaret juridisk, siger Focke til avisen.


Focke henviser til de løbende retssager mod hhv. Matthias Brümmer og tysk tv, NDR. Her har fjerkræslagterivirksomheden Heidemark krævet over 7 millioner euro (ca. 52 millioner kroner) i skadeserstatning. Kravet kommer i kølvandet af en kødskandale fra 2007, hvor tidligere Heidemark-ansatte havde afgivet edsvorne vidneudsagn til både NGG og statsadvokaten om, at de var blevet tvunget til at rense og ompakke uspiseligt kalkunkød, som Heidemark havde importeret fra Polen.


Det fordærvede kød blev aldrig fundet. Og virksomheden stillede med vidner, der påstod det modsatte. Retssagen handler nu om, under hvilke omstændigheder vidneudsagnene er kommet i stand, og om det var lovligt at videregive vidneudsagnene til pressen, inden statsadvokaten havde haft mulighed for at efterforske deres ægthed og sandhedsværdi.


Retssagerne er nu i tredje instans og forhandles stadig.


Gennem Arbejdsretten
Men også forbundssekretær med ansvaret for kødområdet, Bernd Maiweg fra NGG-hovedforbundet i Hamburg, er forbløffet over D&S´ reaktion på ønsket om et virksomhedsbesøg:


- Vores danske søsterforbund vil nok være irriteret over denne sag. En sådan fremgangsmåde, som D&S viser her, er helt sikkert ikke på dagsordenen hos Danish Crown i Danmark, siger han.


NGG vil nu gå vejen igennem Arbejdsretten i Oldenburg, for at kunne gennemføre virksomhedsbesøget – om muligt, inden Danish Crown overtager D&S fra det nye års begyndelse.