Nyhed

Efterlyser flere midler til forskning

Mens finansministeren skamroser regeringens finanslovsforslag for at styrke forskningen, så viser de reelle beregninger, at forskningen får færre midler næste år. - Og det skaber hverken udvikling eller nye jobs, konstaterer Fødevareforbundet NNF.

Finansminister Claus Hjorth Frederiksen fremlagde i forgårs regeringens forslag til næste års finanslov. Og med en tilfreds mine konstaterede han, at der i den såkaldte globaliseringspulje vil blive investeret 1,1 milliard kroner til uddannelse og forskning. Det lyder umiddelbart af mange penge, men man skal ikke glæde sig for tidligt.

Bagsiden af de 1,1 milliarder kroner er nemlig, at en række forskningsprogrammer udløber med udgangen af 2010. Og de bevillinger der udløber, overstiger langt de 1,1 milliarder, der nu er afsat.

Forskning skaber udvikling og job
Forbundsformand Ole Wehlast efterlystei sin kommentar til finanslovsforslaget tiltag, der kan fremtidssikre Danmark.Og en styrket forskningsindsats vil netop kunne være med til at bane vej for udvikling og job i den danske fødevaresektor.

Han beklager derfor dybt, at regeringen ikke har haft blik for fremtidens udfordringer og satset offensivt på at udvikle viden, der kan styrke Danmarks konkurrenceevne.

På fødevareområdet skal det nye Grønne Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP) erstatte en række ordninger, der udløber i 2010. Men der mangler ca. 250 millioner i at opretholde det hidtidige bevillingsniveau:

- Jeg opfordrer regeringen til at genoprette forsknings- og udviklingsindsatsen. Vi skal fortsat udbygge den enestående styrkeposition vi har på fødevareområdet. Det er alt for kortsigtet at spare her! Det virker stik modsat den strategi, som jeg ellers mente, vi var enige om: at styrke vores konkurrenceevne i fødevaresektoren og bygge på viden og udvikling, siger Ole Wehlast.

Læs regeringens finanslovsforslag