Nyhed

Asken er ufarlig for forbrugerne

Asken fra den islandske vulkan har medført store problemer for flytrafikken. Spørgsmålet er, om asken vil give ligeså store problemer, når den daler ned på jorden, og bliver en del af dyrs og menneskers mad. Det afviser Det Europæiske Fødevaresikkerheds Agentur (EFSA) i en pressemeddelelse i dag.

Askeskyen fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull har været samtaleemne i hele Europa i flere uger, hvor partiklerne i luften har forhindret flyene i at gå på vingerne. Nu udgør skyen ikke længere en fare for flytrafikken, men partiklerne er stadig i luften, og med tiden vil de dale ned og lægge sig over hele Europa. Det betyder samtidig, at husdyrene vil indtage partiklerne fra asken.

Det Europæiske Fødevaresikkerheds Agentur har undersøgt, om partiklerne udgør nogen fare for dyr og mennesker. Og deres foreløbig konklusion er, at det ikke udgør nogen fødevarerisiko at spise produkter fra dyr, der har spist partiklerne. Ligesom det heller ikke udgør nogen fare for mennesker at drikke vand, der indeholder partikler, eller frugt og grønt, der har fået nedfaldet aske på sig. Det skyldes, at der tale om så små mængder.

Betryggende udmelding
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast glæder sig over, at der bliver holdt øje med vulkanudbruddets konsekvenser for forbrugerne:

- Det er betryggende, at der ikke kun er fokus på logistiske konsekvenser af askeskyen, men at der også er øje for forbrugernes sikkerhed. Det betyder, at danske og europæiske forbrugere trygt kan drikke mælk og spise kød fra dyr, der har været udsat for partikler fra askeskyen, slår Ole Wehlast fast.

EFSA holder fortsat øje med partiklerne fra vulkanudbruddet, og vil løbende vurdere risikoen ved at indtage fødevarer der direkte eller indirekte er blevet udsat for partiklerne fra vulkanudbruddet.

Læs EFSAs risikovurdering på organisationens hjemmeside: www.efsa.europa.eu