Nyhed

Internationalt samarbejde mellem Danish Crowns ansatte

Repræsentanter for Danish Crowns virksomheder i fem forskellige lande var i går samlet til møde i København. Målet var at opnå enighed om en fælles strategi overfor Danish Crown, blandt andet i forhold til bekæmpelse af social dumping.

Af Emilia Maria van Gilse

Knap 30 repræsentanter fra fødevareforbundene i Danmark, Sverige, USA, Polen, Tyskland og Polen var i går samlet i København. Bag mødet står IUL, der er den internationale organisation for fødevareforbund.
Fælles for de fem deltagende forbund er, at de repræsenterer ansatte, der arbejder på Danish Crowns slagterier. Det samme gælder for øvrigt fødevareforbundet i England, men de havde meldt afbud til konferencen.

Repræsentanterne var samlet for at diskutere, hvordan de kan stå sammen imod den fælles arbejdsgiver og sikre, at alle ansatte – uanset hvilket land de arbejder i – har ordentlige arbejdsvilkår. Det gælder i forhold til retten til at være medlem af en fagforening, anstændige løn- og ansættelsesforhold, ligebehandling og sikring af arbejdsmiljøet.

Intern og ekstern konkurrence
Behovet for et koncernsamarbejde blandt fagforeningerne på tværs af geografiske grænser, er akut. Det skyldes ikke mindst den stigende globalisering, der spiller de ansatte i Danish Crown ud mod hinanden.

I Danmark har Danish Crown skåret alvorligt ned på antallet af arbejdspladser, og senest har koncernen meldt ud, at den stopper alle investeringer i Danmark. Til gengæld øger koncernen aktiviteterne i Tyskland og Polen, hvor de ansatte har langt ringere arbejdsforhold med brug af kolonnearbejdskraft. Koncernen er også i gang med lang række aktiviteter i Sverige.

I USA er der ikke samme type af intern konkurrence mellem koncernens ansatte. Men her har de ansatte store problemer med en ledelse, der agerer direkte organisationsfjendtligt. Det kom tydeligt frem DRs reportage fra det Danish Crown ejede slagteri Plumrose i Counsil Bluffs, Iowa.

Fælles resolution
Repræsentanterne fra de 5 fødevareforbund har besluttet at nedsætte en Danish Crown styregruppe, der skal arbejde på at sikre alle ansatte i Danish Crowns ordentlige arbejdsforhold. I en fælles resolutionhar repræsentanter vedtaget 14 centrale problemstillinger, som styregruppen skal arbejde videre med.

I forhold til de danske ansatte er følgende problemstillinger af særlig interesse:
Styregruppen skal:

- Fremme en opadgående harmonisering af arbejdsvilkårene på tværs af Danish Crowns virksomheder og i kødindustrien generelt.

- Bearbejde og presse nationale regeringer, EU-institutioner og lignende, herunder forbrugerorganisationer og migrant-NGO’er til at gøre noget ved de nuværende vanskeligheder i kødindustrien.

- Mobilisere Danish Crowns arbejdsstyrke på vejen hen mod forhandling af overenskomster.Arbejde hen mod at opnå samme udløbsdatoer for overenskomsterne internationalt for at gøre forhandlingsstyrken så stor som mulig.

- Søge mulighed for forhandling af en international rammeaftale med Danish Crown, herunder bindende minimumsstandarder og en bekræftelsesmekanisme for kødforarbejdningsindustrien, der kan bruges over for udenlandske leverandører og deres medarbejdere.

Udover at sikre vilkårene for de ansatte i Danish Crown, skal IULs styregruppe arbejde for en generel forbedring af arbejdsforholdene for de ansatte i kødsektoren. Internationalt set, er kødsektoren kendetegnet ved at være et lavstatus område med lave lønninger. For at sikre, at Danish Crown ikke taber den internationale konkurrence på området, vil IULs arbejdsgruppe sigte mod at løfte vilkårene i hele sektoren.

Stærk kamp mod social dumping
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, der også er præsident for fødevarearbejderne i Europa, hilser resolutionen velkommen:

- Det er ikke et sekund for sent at få et formaliseret arbejde på tværs af landene, siger Ole Wehlast.

Samtidig håber han, at samarbejdet vil kunne styrken kampen mod social dumping:

- Som situationen er nu, vokser problemerne med social dumping næsten dagligt. Og det eneste, der står helt klart er, at der ikke er nogen af Danish Crowns ansatte, der får noget positivt ud af den nuværende situation. At bekæmpe den sociale dumping i Europa står meget højt på Fødevareforbundet NNFs dagsorden, og i den kamp er et internatonalt samarbejde helt afgørende, slår Ole Wehlast fast.

Han bakkes op af forbundets næstformand Jens Peter Bostrup:

- Hvis ikke der rettes op på den situation, Danish Crown har placeret medarbejderne i, er fremtidsudsigterne for hele Europa dystre. Konkret frygter jeg, at vi i Europa får et rejsende proletariat, der underbyder de forskellige landes arbejdskraft. Det opbygger en meget farlig spænding i landenes arbejdsstyrke, og kan reelt set ende med et ubehageligt opgør. Derfor er det meget vigtigt, at vi tager hånd om situationen her og nu, siger Jens Peter Bostrup.