Nyhed

Blandede erfaringer med Danish Crown

Men trods fagforeningskritik af DC-ledelser rundt om i verden, så elsker koncernchef Kjeld Johannesen fagbevægelsen, betroede han deltagerne i den internationale konference om Danish Crown

Af Poul Damgård

Tillids- og fagforeningsrepræsentanter rundt om i de lande, hvor Danish Crown (DC) opererer, har meget blandede erfaringer med virksomhedernes lokale ledelse. Det fremgik af den internationale konference torsdag, hvor faglige repræsentanter fra de fleste af de lande, hvor DC har sine største aktiviteter, havde lejlighed til at mødes med koncernens øverste leder, administrerende direktør Kjeld Johannesen.

På forhånd har der været kritisk fokus på DC-ejede Plumroses aktiviteter i Iowa i USA, hvor den lokale ledelse er i søgelyset for en barsk kamp mod fagforeningens bestræbelser på at opnå organisering og overenskomst på virksomheden.

- Jeg ved ikke, hvad der gik galt på jeres eller vores side. Jeg tror, der er foregået fejltagelser på begge sider. Men jeg vil gerne se fremad, lød det forsonende fra Kjeld Johannesen til Alan Spaulding fra det amerikanske fagforbund UFCW .

Kjeld Johannesen glædede sig i øvrigt over, at Plumroses virksomhed i Elkhart i en anden USA-stat, nemlig Indiana, er nomineret til en pris fra fagforbundet for godt samarbejde. Virksomheden i Elkhart har overenskomst med fagforeningen i modsætning til den i Councill Bluffs i Iowa.

Også de polske konferencedeltagere fra fagforbundet Solidaritet beklagede sig over den lokale ledelse i en Danish Crown-ejet virksomhed:

- Der er dårlig kommunikation, og ledelsen afviser alt muligt fra medarbejderne med henvisning til, at det vil den centrale ledelse ikke være med til, lød det fra Solidaritet-folkene.

- Vi har gjort en hel del ud af at uddanne vores ledere rundt omkring i verden. Og der kan da sandsynligvis ske fremskridt i Polen, svarede Kjeld Johannesen, som i øvrigt mente, at polakkerne måtte være ”afsindigt glade” for Danish Crowns investeringer i Polen.

Danish Crown-bossen lagde vægt på, at koncernen generelt har højere standarder for løn og arbejdsmiljø, end hvad der er det generelle niveau i de lande, koncernen opererer i.

Og selv om Kjeld Johannesen af konkurrencehensyn ikke kunne love, at Danish Crown ville gå i spidsen med at rette op på forholdene, der hvor de er mest skæve, så charmerede han den internationale forsamling ved at runde af med en sand kærlighedserklæring til fagbevægelsen:

- We love you, lød hans udgangsreplik.