Nyhed

OK 2010: Værd at vide om konfliktunderstøttelse

Den 1. december er sidste chance for indmeldelse i Fødevareforbundet NNF, hvis man vil sikre sig konfliktunderstøttelse i tilfælde af en konflikt næste forår.

Til januar starter overenskomstforhandlinger nemlig mellem henholdsvis Fødevareforbundet NNF og DI, Dansk Erhverv og Danske Slagtermestre.

Hvis det ikke lykkes parterne at blive enige om en ny overenskomst, kan en konflikt bryde ud, når de nuværende overenskomster udløber henholdsvis den 1. marts og den 1. april 2010. Det betyder, at medarbejderne på de konfliktramte virksomheder nedlægger arbejdet. Som konsekvens af det, modtager de ikke løn fra arbejdsgiverne. I stedet får medlemmerne af Fødevareforbundet NNF konfliktunderstøttelse.

Men det gælder kun de medlemmer, der har været medlem af forbundet siden senest 1. december 2009.

Ifølge forbundets love starter alle nye medlemmer af forbundet nemlig med en karensperiode på tre måneder. Der går altså tre måneder fra de melder sig ind, før de er berettigede til understøttelse i tilfælde af en overenskomstmæssig konflikt.

Nyuddannede og overflyttede medlemmer er undtaget
Der er dog nogle grupper, der er undtaget karensperioden.

Det drejer sig dels om nyudlærte elever, der melder sig ind i forbundet samme dag, de bliver udlært. Samt nyoptagede medlemmer eller tilflyttere, der melder sig ind i Fødevareforbundet NNF samme dag de bliver ansat på en virksomhed, der har overenskomst med forbundet.

Ingen understøttelse til ikke-medlemmer
En mulig konflikt omfatter kun de medarbejdere, der er medlemmer af Fødevareforbundet NNF. Ansatte, der ikke er medlem af nogen fagforening, eller som er medlemmer i en anden fagforening, deltager ikke i konflikten, og skal i princippet fortsætte deres arbejde.

Ofte vælger arbejdsgiverne dog i tilfælde af konflikt at iværksætte en lockout. Det betyder, at ingen medarbejdere får lov at komme ind på virksomheden, og ingen får udbetalt løn. Medlemmer af Fødevareforbundet NNF modtager i stedet konfliktunderstøttelse. Mens ansatte, der har fravalgt et medlemskab af Fødevareforbundet NNF, ikke modtager nogen form for økonomisk understøttelse.

I Fødevareforbundet NNFs konfliktkatalog kan man læse meget mere om reglerne i forbindelse med en konflikt.