Nyhed

Slagteriarbejdere arbejder 200%

Efter Danish Crown tirsdag fremlagde sit ønske om at få medarbejderne til at gå 20 % ned i løn, har det i medierne føget med fantasifulde beregninger af slagteriarbejdernes løn. Fødevareforbundet NNF giver nu fakta.

Slagteriarbejdere på Danish Crowns slagterier arbejder under en overenskomst, der er aftalt mellem Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri. Af den fremgår det, hvad mindstelønnen for slagteriarbejdere er. Den nuværende overenskomst, der skal genforhandles næste forår, siger, at slagteriarbejderne er garanteret gennemsnitlig timeløn på 123,50 opgjort over 37 timers arbejde.

Det er dog de færreste, der arbejder på timeløn. Over 90 % af arbejdet foregår på akkord.

I Danish Crown betyder det, at en slagteriarbejder som udgangspunkt får 54,65 kroner i timen, resten skal han tjene ind på akkorden.
Hvis vedkommende opfylder normen - det vil sige udfører sit arbejde 100 % - får han 65,29 kroner i timen oveni de 54,65 kroner. Altså en samlet timeløn på 119,94 kroner.

Men akkordsystemet lægger op til, at slagteriarbejderne arbejder over 100 %.
Tal fra Fødevareforbundet NNF viser, at en slagteriarbejder gennemsnitligt arbejder 200 %.
Akkordlønnen for 200 % arbejde er 54,65 + 65,29 + 65,29 = 185,23 kroner.

Når Danish Crown i flere medier hævder, at det koster dem 269 kroner i timen at have en slagteriarbejder ansat, så er det inklusiv sociale udgifter, det vil sige feriepenge, pension, forsikring osv. Desuden er det vigtigt at slå fast, at det arbejde, som slagteriarbejderne udfører, foregår i et opskruet tempo, som det også fremgår af effektiviteten på 200 %.
Det er derfor ikke helt forkert at sige, at en slagteriarbejder udfører to mands arbejde.

Akkorderne fastsættes af Danish Crown
En vigtig del af akkordsystemet er naturligvis fastsættelsen af akkorder. Og her det virksomhedens eksperter, der i første omgang laver beregninger og kommer med udkast til akkorden.
Herefter gennemgår arbejdsstudietillidsmanden akkorden i henhold til overenskomsten. Såfremt akkorden lever optil overenskomsten krav, forelægges akkorden for medarbejderne.

Hvis medarbejderne ikke mener, at akkorden står mål med indtjeningen, har de mulighed for at få den kontrolsikret under opsyn af virksomhedens eksperter og arbejdsstudietillidsmanden. Herefter bliver et eventuelt nyt resultat fremlagt for medarbejderne. Hvis de fortsat ikke mener, at akkorden er passende, bliver den overdraget til Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri, der træffer den endelig afgørelse.

Det er altså ikke medarbejderne, der selv fastsætter akkorden, ligesom den heller ikke blot bliver taget ud af den blå luft. Arbejdsstudietillidsmanden og virksomhedens eksperter har gennemgået samme uddannelse, og for fortsat at kunne være med til at fastsætte akkorder, skal de op til prøver to gange om året.