Nyhed

OK forhandlinger strandet i arbejdsretten

En afklaring af sammenlignelighedsgrundlaget for de kommende overenskomster mellem Fødevareforbundet NNF og COOP skal afklares i Arbejdsretten. Afgørelsen kommer i starten af august måned.

Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der er ansat hos COOP, skal finde tålmodigheden frem. COOP satte på et møde mellem parterne d. 6. maj spørgsmålstegn ved det hidtidige sammenlignelighedsgrundlag. Det betyder, at de to parter ikke kan påbegynde de konkrete forhandlinger, før der er blevet truffet en afgørelse om, hvilket område COOP skal sammenlignes med.

Fra før 1990 – eller endnu tidligere - har Fødevareforbundet NNF og COOP taget udgangspunkt i resultaterne for de private bager og slagtermestre (henholdsvis DMS og BKD), men det mener COOP nu skal ændres.

Fødevareforbundet NNF har ingen interesse i at lave overenskomster for de ansatte i COOP, der læner sig op af de indgåede aftaler for ansatte under Dansk Erhverv. Derfor har Fødevareforbundet NNF blankt afvist at skifte sammenlignelighedsgrundlag.

I første omgang mødtes COOP og Fødevareforbundet NNF med LO for at finde en løsning. Det var dog ikke muligt, og sagen blev derfor sendt i Arbejdsretten som hastesag.

Afgørelse til august
Arbejdsretten tog torsdag d. 28. maj hul på sagen. Forinden havde COOP afleveret et klageskrift, og næste skridt er, at Fødevareforbundet NNF afleverer et svar på dette klageskrift. Herefter kan arbejdsretten påbegynde behandlingen af sagen.

En afgørelse forventes at falde d. 6. august, og forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF Flemming Mogensen ærgrer sig over, at denne konflikt er opstået, men er ganske fortrøstningsfuld:

- Jeg mener, at sandsynligheden for, at vi vinder sagen er meget stor. Vi har siden 1990 brugt BKD og DSM som sammenlignelighedsgrundlag, hvilket betyder, at vi har forhandlet overenskomsten, og ikke - som tilfældet har været med Dansk Erhverv - er blevet omfattet af en forligsskitse de sidste mange år.

Vigtige sager på spil
Flemming Mogensen har gennem hele forløbet stillet sig uforstående overfor COOPs ønske om en så markant ændring af forholdene for de ansatte:

- Det er dybt uforståeligt, at vi skal til at diskutere, hvilken overenskomst vi skal sammenlignes med. I ca. 20 år har vi sammenlignet os med de private bager- og slagtermestre. Vi kan ikke se, hvorfor der er behov for at ændre på den regel, siger forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF Flemming Mogensen.

Lønudvalget afviser en ændring
På grund af den trælse situation trådte Fødevareforbundet NNFs lønudvalg samt NNF Landsklub på området sammen forud for mødet i Arbejdsretten torsdag d. 28. maj. Lønudvalget fastholder, at der ikke skal ændres på sammenlignelighedsgrundlaget:

- Vi må naturligvis afvise COOPs ændringsforslag, idet det udgør en total ændring og markant forringelse af den bestående overenskomst som vi igennem mange år har kæmpet for, siger medlem af lønudvalget samt Landsklubformanden Leif Pedersen.