Nyhed

Krigserklæring fra svineformand

Producenterne skal ikke regne med at slippe uden om overenskomsterne i et nyt selskab, siger næstformanden for Fødevareforbundet NNF om truslen om at hente polske or rumænske arbejdere til Danmark for halv løn.

Danske svineproducenter vil få kamp til stregen, hvis de tror, de kan etablere et nyt slagteriselskab med polsk og rumænsk arbejdskraft til halv løn. Det fastslår Jens Peter Bostrup, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

De danske svineproducenters formand, Torben Poulsen, truer med ”hive nogle udenlandske medarbejdere herop”, som han siger til DR nyhederne, og lade dem arbejde i et nyt selskab uden overenskomst.

Torben Poulsen forestiller sig en halvering af lønnen, hvis der fortsat skal være et slagterierhverv i Danmark, og han henviser til, at østaftalen om vilkår for østeuropæiske lønmodtageres muligheder for at få arbejde i Danmark er udløbet 1. maj.

-Det er en krigserklæring over for os, og det er mig ufatteligt, at svineproducenternes formand ikke i stedet satser på at styrke et godt samarbejdsklima mellem producenterne og os, siger Jens Peter Bostrup.

Han ser gerne nye slagterier i Danmark og har heller ikke noget imod tilstedeværelsen af polske og rumænske arbejdere, som Torben Poulsen nævner som potentiale for et nyt slagteriselskab.

-Men østaftale eller ej – vi vil naturligvis kræve overenskomst, hvis der åbnes et nyt slagteri. Vi har i forvejen slagterivirksomheder, som ikke er medlem af Slagteriernes Arbejdsgiverforeninger og dermed Dansk Industri, men fælles for dem er, at vi har overenskomst med dem, understreger Jens Peter Bostrup.

Det var slagteriselskabet Danish Crown, som i sidste uge satte fokus på slagteriernes omkostninger, herunder slagteriarbejdernes lønninger, da selskabet i et udspil for fremtiden lancerede ambitionen om at nedsætte sine lønomkostninger med 20 procent.

- Det var en drastisk udmelding, men vi og tillidsfolkene i Danish Crown er klar til at forhandle om fremtidens vilkår. Selve slagteriarbejdernes lønninger forhandler vi ved de overenskomster, som skal fornys i 2010. Svineproducenternes formand bidrager ikke til konstruktive løsninger med sin krigserklæring, siger Jens Peter Bostrup.

Formanden for Danske Slagterier, Asger Krogsgaard, anlægger da også en noget andet linje i et dobbeltinterview med forbundsformand Ole Wehlast i Landbrugsavisen, der udkom i fredags.

Krogsgaard, der også er medlem af Danish Crowns bestyrelse, bakker godt nok op om bestræbelserne på at spare 20 procent på lønomkostningerne, men siger også:

- Vi har højteknologiske slagterier, og vi kan ikke lige sætter hvem som helst ind. Jeg mener, den rigtige løsning er, at vi bliver enige med NNF om en model, der sikrer, at vi er konkurrencedygtige.

Læs også