Nyhed

EU skal bruges i kampen mod social dumping

Forbundsformand Ole Wehlast satser på samarbejde med Socialdemokraternes spidskandidat Dan Jørgensen

Af Poul Damgård

Social dumping og dyrevelfærd er blot to af mange emner, som EU kan og bør gør noget ved. Men det er nogle af de områder, som betyder mest for Fødevareforbundet NNF’s medlemmer.

Det fastslår forbundsformand Ole Wehlast op til valget til EU-parlamentet den 7. juni.

-Social dumping er en skyggeside ved arbejdskraftens stadig mere frie bevægelighed henover de europæiske grænser. Vi har det jo meget direkte inde på livet, fordi slagterier i Tyskland i høj grad benytter sig af polske arbejdere, som hyres fra opgave til opgave til lav løn og uden overenskomst. Det er med til at gøre de tyske slagterier så konkurrencedygtige, at de i stigende grad lokker danske landmænd til at sende deres svin til slagtning syd for grænsen. Konsekvensen er som bekendt lukning af danske slagterier og tab af danske arbejdspladser, siger Ole Wehlast.

-Denne sociale dumping er ikke bare et fagligt, men også et politisk problem. Derfor er det vigtigt at få EU og ikke mindst EU-parlamentet på banen, fastslår Ole Wehlast.

Han ser det også som en EU-opgave at fremme dyrevelfærden, blandt andet ved at reducere de lange dyretransporter til slagterierne.

-Der er ikke bare tale om en urimelig belastning af de dyr, der transporteres i alt for mange timer, men også et misbrug af ressourcer. Det bør for eksempel være et udgangspunkt, at svin slagtes på det nærmeste slagteri, der har kapaciteten til det, og det kan nogle mere rimelige regler for dyretransport være med til at sikre, mener formanden for Fødevareforbundet NNF.

Forbundet har et målrettet samarbejde med den socialdemokratiske spidskandidat ved EU-valget, Dan Jørgensen, om disses emner.

-Netop her er der brug for at koordinere den faglige og den politiske indsats, og derfor er jeg meget glad for samarbejdet med Socialdemokraterne og Dan Jørgensen, siger Ole Wehlast.