Af Claus Gjedsig. Foto: Jens Bach.
Stemningen på slagteriet var i timerne op til de sidste slagtninger meget høj. Som altid blev der snakket, pjattet, fortalt vittigheder og hygget under frokosten, som i øvrigt har været gratis for medarbejdere den senere tid.
Men efterhånden, som tiden nærmede sig, hvor de sidste grise skulle stikkes, skoldes og føres videre til slagtekæden, faldt stemningen. Det skete i takt med, at de slagteriarbejdere, der nu definitivt var færdige, fulgte grisene det sidste stykke vej.
De glade smil blev erstattet af mundvige, der hang nedad.
Enkelte græd, mens andre kæmpede for at holde tårerne tilbage.
Det blev udvekslet små nik og sendt påtagede smil.
- Det er en sorgens dag, men jeg tror først, at alvor går op for kollegerne, når de står op til en ny dag og ved, at de ikke skal på arbejde, sagde fællestillidsmand og bestyrer af jobbanken Jørgen Christensen.
Mange skæbner
Også tillidsmand Niels Aage Nielsen var berørt at situationen. Han har i flere år været TR-afløser, men har været på fuld tid som tillidsrepræsentant gennem et stykke tid.
- Det er utroligt mange skæbner, jeg har arbejdet med. Mange har jo været på slagteriet i rigtig mange år. For dem er det en katastrofe, at slagteriet lukket. De yngre kolleger tager det lettere. De er ikke i tvivl om, at de nok skal finde andet arbejde. Det er værre for dem, som er ufaglærte og har rundet de 50 år. De har det rigtig svært, siger Niels Jørgen Nielsen, 50, der har været slagteriarbejder i 26 år.
Han ved endnu ikke, hvad fremtiden byder, men han tror ikke på, at det bliver inden for slagteribranchen.
Mismodet
Mismodet blandt slagteriarbejderne kom til udtryk på flere måder. De fleste havde kun hovedrysten til overs for beslutningen om at lukke.
– Inden for det sidste år er der investeret 26 millioner kroner på slagteriet i Holstebro – og så lukker man. Desuden forsøger man at gøre slagteriarbejdernes med deres lønninger til skurkene. Hvorfor er der ingen, der har rettet blikket mod ledelsen i Danish Crown? Det her har ikke kun med lønninger at gøre. Det er rigtig dårlig ledelse, lød en af meldingerne.
Slagteriarbejderne havde deres egen specielle måde at ”fejre” slagtningen af den sidste gris. De havde lavet nogle store dødsannoncer med teksten ”Holstebro Svineslagteri 23 – 10 – 1879 – herefter nogle kors – og slutttekst: Sidste gris DC Holstebro 10 – 06 – 2009”
Da Danish Crown besluttede at lukke slagteriet i Holstebro, fik 474 deres fyresedler. Siden har 30 fundet arbejde uden for DC, mens 32 skal starte på kurser på Voksenundervisningscentret i Holstebro i næste uge. Omkring 100 har fået job som ferieafløsere på slagterierne i Herning og Horsens.
Farvel med maner
- Men, siger jobbankbestyrer Jørgen Christensen, jeg tvivler på, at vi har fået alle i uddannelse eller job, når jobbanken efter planen skal lukke den 12. marts 2010. Hvis ikke konjunkturerne ændrer sig meget, så skal den fortsætte.
Torsdag er sidste arbejdsdag i opskæringen og på fredag samles samtlige medarbejdere til morgenkaffe og senere grillmad. Man ønsker at sige farvel til hinanden på en festlig måde.
- Vi kalder det rejsegilde, for folk rejser jo, siger Jørgen Christensen.
Den sidste rejse...
Slagteriarbejderne havde kreeret deres egen dødsannonce, som fulgte den sidste gris.
Slagteriarbejder Jesper Bjerregaard stak den sidste gris på Danish Crown i Holstebro onsdag klokken 12:59.
Farvel og tak. Symbolsk afsked med den sidste gris.
Flag og dødsannonce for lukningen af slagteriet i Holstebro.
For slagteriarbejderne var det et vemodigt farvel til deres arbejdsplads.