Nyhed

Unge skal lære om a-kasser

Det skyldes ikke uvilje, men uvidenhed, når unge under 25 år ikke melder sig ind i en a-kasse. Det mener hovedkasserer i Fødevareforbundet NNF Niels Sørensen, der dermed støtter 3F’s forslag om at sætte a-kasser og den danske model på skoleskemaet.

I løbet af seneste måneder har stadigt flere unge fået en fyreseddel stukket i hånden. Og mange af dem bliver slemt skuffede, når det viser sig, at de ikke får udbetalt kontanthjælp - for slet ikke at tale om dagpenge - bare fordi de har mistet deres job. At det åbenbart kræver noget mere…

Ifølge en opgørelse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet er kun hver femte under 25 år medlem af en a-kasse. Og det skyldes ikke uvilje, men simpel uvidenhed om, hvad en a-kasse egentlig er for en størrelse, mener hovedkasserer i Fødevareforbundet NNF Niels Sørensen:

-De unge kender intet til reglerne for kontanthjælp og dagpenge. Det er der ikke nogen, der har fortalt dem, og mange bliver først klogere, når det er for sent, siger Niels Sørensen.

Han bakker derfor op om formanden for 3F, Poul Erik Christensen, der ifølge Ritzau foreslår, at emner som den danske model og a-kassesystemet bliver sat på skoleskemaet:

-Vi er i gang med den værste krise siden Anden Verdenskrig. Samtidig har vi nogle genrationer, der pludselig ikke længere kan vælge frit på hylderne. De kan ikke bare regne med at få et arbejde og kender ikke forskel på at modtage dagpenge eller kontanthjælp. De får et chok, når de skal sælge bil eller låne i boligen, før de kan få hjælp af det offentlige ved arbejdsløshed, siger Poul Erik Christensen.

De unge mangler simpelthen viden for at kunne træffe et kvalificeret valg, og det er for sent, når fyresedlen er udskrevet. Derfor bør eleverne allerede i skoletiden blive undervist i, hvordan arbejdsmarkedet fungerer:

-Vi, og andre fagforbund, har allerede et samarbejde med nogle skoler, hvor vi kan komme ud og fortælle om, hvad en fagforening og en a-kasse laver, men det er desværre alt for få steder, at det er sat i system, siger Niels Sørensen.

At sætte a-kassen og den danske model på skoleskemaet kan derfor være en hjælp for rigtig mange unge.