Nyhed

Uacceptabelt bureaukratisk fnidder

Kommunerne har for mange ubehandlede ansøgninger om miljøgodkendelser liggende. Det er uacceptabelt i en tid med faldende svineproduktion, og det er helt afgørende for slagterierne, at strukturudviklingen ikke hindres af bureaukratisk fnidder!

Det mener formanden for Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland, Steen Hartmann Nielsen, der har besøgt en række kommuner for at sætte fokus på den lange sagsbehandlingstid. Det har givet Fødevareforbundet NNF argumenter for at kræve en politisk indgriben over for de gældende regler.

- Erfaringerne fra de kommunale møder viser, at kommunerne er bevidste om problemet og forsøger at gøre noget ved det ved for eksempel at sætte mere mandskab på sagsbehandlingen. Det viser sig også, at en kontakt med ansøgerne under udformningen af ansøgningerne kan forkorte sagsbehandlingen betydelig, for jo bedre ansøgningerne er, des hurtigere kan kommunen komme i gang med den egentlige sagsbehandling til glæde for alle parter, siger han.

- Alligevel ryster det mig, at selve sagsbehandlingen kan vare i op til et år. Dertil kommer den liggetid, hvor sagen kan ligge ubehandlet hos kommunerne i op til halvandet år. Det er noget, man med rette kan kritisere kommunerne for at acceptere. Det er i mine øjne grotesk, og derfor skal alle arbejde for en sagsbehandlingstid på maksimalt et halvt år. Det er nok det korteste, man kan opnå med den komplicerede procedure, som en miljøgodkendelse kræver med blandt andet flere høringsfaser, siger Steen Hartmann Nielsen.

Det er ifølge afdelingsformanden lovgivningen, der har medført en meget omfattende og langvarig sagsgang. Derfor er det nødvendigt, at partierne bag forliget om husdyrloven får gjort reglerne om miljøgodkendelser mere smidige.

Til efteråret vil han følge op på kommunebesøgene for at undersøge, om der har været en positiv udvikling.

- Jeg er moderat optimistisk med hensyn til en sagsbehandlingstid på omkring et halvt år. Det skyldes, at der bliver anvendt flere ressourcer, og fordi oplæringen af de personer, der skal foretage sagsbehandlingen, er i gang. Det vil give flere godkendelser. Vi har fået skabt nogle kontakter, der kan gøre sagsbehandlingen hurtigere. Vi har påpeget, at kommunerne kan prioritere mellem ansøgningerne, så de vigtigste bliver behandlet hurtigst, men det er en fremgangsmåde, som kommunerne af hensyn til den lige behandling af borgerne kun tøvende vil anvende, siger Steen Hartmann Nielsen.