Nyhed

Nu skal politikerne handle

Nu er det på tide, at politikerne på Christiansborg træder i karakter og fremskynder kommunernes behandling af miljøgodkendelser i landbruget. Fødevareforbundet NNF opfordrer miljøministeren samt en række partier til at handle omgående.

Det sker, efter at Fødevareforbundet NNF har holdt møder med en række kommuner for at afdække årsagerne til den langsommelige sagsbehandling. Kommunerne erkender problemet og har sat flere ressourcer ind på at behandle sagerne, men der er stadig behov for forbedringer i sagsbehandlingen.

På den baggrund har forbundsformand Ole Wehlast skrevet til miljøministeren og bedt ham løse nogle konkrete problemer med blandt andet et dårligt fungerende it-system, der har været med til at forsinke sagsbehandlingen.

- Vi har også erfaret, at grundlaget for indkomne ansøgninger i behandlingstiden er blevet ændret, så sagsbehandlingen i nogle tilfælde har skullet starte forfra. Nok anser vi miljøforbedringer i landbruget som en løbende proces, hvor der hele tiden sker forbedringer. Men det er ikke rimeligt, at en lang sagsbehandling i kommunerne skal medføre, at ansøgninger behandles på et grundlag, der ikke var kendt på det tidspunkt, hvor ansøgningen blev indsendt, konstaterer han.

Ole Wehlast foreslår i sit brev til Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, at reglerne for miljøgodkendelse ændres, så det bliver muligt med en mere smidig og dermed hurtigere sagsbehandling.

- Vort forslag kan gennemføres, uden at der bliver gået på kompromis med miljøhensynet. Miljøet vil snarere blive styrket, fordi en smidigere sagsgang kan bane vejen for flere investeringer og dermed hurtigere indførsel af en ny og mere miljøvenlig teknologi end den gamle, som investeringen skal erstatte, mener forbundsformanden.

Fødevareforbundet NNF mener også, at der bør laves en bagatelgrænse, så helt banale sager og sager med en åbenbar positiv miljøeffekt sikres en hurtigere og mindre kompliceret sagsgang.