Nyhed

Europæiske fagforeninger optrapper kampen mod udnyttelse af ansatte

Repræsentanter for europæiske fødevarefagforeninger starter nye initiativer i deres kamp imod udnyttelse af de ansatte i den europæiske kødforarbejdningssektor. Det blev resultatet af EFFATS internationale kødkonference

På en konference i København den 3. februar 2009 behandlede europæiske fagforeninger inden for fødevareindustrien et følsomt emne for europæisk arbejdskraft ved at diskutere og foreslå løsninger på de mest presserende problemer i forbindelse med arbejdskraftens fri bevægelighed og migration inden for kødforarbejdningssektoren.
Deltagerne fokuserede på dette emne ved at se på de proble-mer, som udenlandske ansatte, der er rekrutteret af kriminelle vikarbureauer eller ansættes som falske selvstændige, står overfor, samt de løsninger, som fagforeninger i nogle af de europæiske lande har udviklet. EFFAT vil også støtte aktioner iværksat af nationale fagforeninger for at bekæmpe illegalt arbejde inden for kødforarbejdningsindustrien.

Illegalt arbejde, udnyttelse af ansatte og menneske-trafficking er vidt udbredt i europæiske kødvirk-somheder. EFFAT har allerede tidligere understreget, at kødsektoren desværre er et eksempel på, hvordan de ansattes fri bevægelighed ikke skal være, og fører til fuldstændig uacceptabel social dumping og udnyttelse. Illegalt arbejde, falske selvstændige, lønninger under overenskomstens ni-veau og indkvartering under forfærdende betingelser er nogle af de situationer, der ofte ses i euro-pæiske kødvirksomheder. Men ansatte på same arbejdsplads, uanset nationalitet, fortjener samme løn og arbejdsvilkår. Der må ikke være andenklasses medarbejdere i Europa.

Ole Wehlast, Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, sagde:

- I Danmark har vi indtil nu ikke set så forfærdende forhold, som man har i andre lande. Det skyldes først og fremmest vores faglige styrke og vores høje organisationsgrad. Vi har kunnet byde udenlandske kolleger velkomne og har kunnet sikre, at de arbejdede på samme vilkår som deres danske kolleger. Men vi mærker konkur-rencen af social dumping, fordi danske virksomheder sælger deres produkter til hele Europa. Derfor er det en fælles faglig kamp for alle europæiske fagforeninger at bekæmpe de helt utålelige forhold, vi ser for de ansatte udover Europa.

- Kødvirksomheder må under ingen omstændigheder have lov til at fralægge sig ansvaret for sine medarbejdere, især ikke ved at ’give bolden videre’ til et udenlandsk vikarbureau eller en underleve-randør, sagde Harald Wiedenhofer, Generalsekretær for EFFAT.

- Det er kødvirksomhedernes eget ansvar, at ALLE virksomhedens ansatte har anstændige og ordentlige arbejdsvilkår, både de nationale og de udenlandske. På alle niveauer – fra virksomhederne til europæisk plan – vil fødevarear-bejdernes fagforeninger fortsætte med at kæmpe for at få disse rettigheder omsat til praksis.

Yderligere information:

EFFAT repræsenterer mere end 2,6 millioner medlemmer fra 118 nationale fagforeninger i 38 europæiske lande indenfor landbrug, fødevareproduktion og turisme.
Læs mere påEFFATs hjemmeside:
www.effat.org