Nyhed

Opsang fra tysk landmand til danske kolleger

Glem den kortsigtede gevinst ved at sende smågrise til Tyskland. Levér jeres grise til jeres egne slagterier. Det sænker udgifterne og kommer andelshaverne til gavn, siger tysk landmand i Sønderjylland.

Den kortsigtede gevinst, som danske landmænd kan opnå ved at levere smågrise til opfedning og senere slagtning i Tyskland, giver bagslag for dansk landbrug. De danske landmænd skulle hellere koncentrere sig om at holde de danske slagterier kørende.

Den bandbulle kommer fra en tysk landmand i Sønderjylland. Klaus Rehse producerer kartofler og driver tre svinefarme tæt ved den dansk-tyske grænse, men har bestemt ingen planer om at sende sine smågrise sydpå.

-Vi er midt i et udskillelsesløb, hvor alle er under pres. Nogle føler sig fristet til at sælge til Tyskland for at opnå en kortvarig gevinst. Men jeg mener, vi sætter langt mere over styr. Og på længere sigt skaber vi et system, hvor vi alle står svagere på et uigennemsigtigt marked, siger Klaus Rehse til DC Update, der udgives af slagterikoncernen Danish Crown.

Klaus Rehse producerer årligt 14-15.000 slagtesvin om året, men ærgrer sig over, at tallet ikke er højere.

-Det er meget svært at finde en troværdig leverandør af smågrise. Vi kunne sagtens hæve produktionen med et par tusinde, men desværre ryger en stor del til Tyskland. Det er meget ærgerligt og en meget alvorlig situation for os som svineproducenter, siger Klaus Rehse, hvis formelle titel er direktør for Tønder Kartofler A/S.

Han advarer landmændene mod at bygge en virksomhed op på et seks måneders perspektiv. I stedet skal de værne om det danske andelshaversystem. Den danske svinesektors position som verdensmestre i sundhed og management og som producenter af verdens bedste smågrise og slagtesvin er ved at blive foræret væk til de tyske slagterier, advarer den tyske landmand.

Det skal der dæmmes op for ved, at landmændene leverer alle de svin, de kan, til deres egne slagterier, så alle anlæg kan køre optimalt:

-Det sænker udgifterne pr. svin og kommer alle andelshaverne til gavn, understreger Klaus Rehse.

Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast er 100 procent enig:

-Vi kunne ikke selv udtrykke det mere rammende. Dejligt at der er svineproducenter, som kan se det det ulykkelige i, at sektoren er ved at undergrave sin egen position gennem den stigende eksport af smågrise. Jeg håber virkelig, at den tyske landmands appel bliver hørt af hans danske kolleger, siger Ole Wehlast.