Et arbejdsmarked uden nedslidning

Fødevareforbundet NNF har mange medlemmer med hårdt fysisk arbejde, der risikerer at blive slidt ned, inden de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Vores holdning er, at ingen skal blive nedslidte af at gå på arbejde. Og de, der er i stor fare for at blive det, skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, før kroppen siger stop. Vores indsats på området kører i tre spor, som du kan læse mere om her.

Genrefoto: Uddannelse af voksen
Mere og bedre uddannelse

Efter- og videreuddannelse kan være en vej ud af et nedslidende job. Vi vil inspirere flere medlemmer til at gøre brug af f.eks. sporskifteordningen, der gør det muligt at uddanne sig til en anden branche. Samtidig kæmper vi for bedre kvalitet af uddannelserne og rådgiver vores medlemmer, så de kan finde den rigtige vej for dem i uddannelsessystemet.

 

Læs mere
Sunde arbejdspladser

Det er vigtigt, at vi bekæmper årsagerne til nedslidning, og et godt arbejdsmiljø er altafgørende. Vi kæmper for, at virksomheder og det offentlige bruger flere ressourcer på at sikre et godt arbejdsmiljø og inddrager de ansatte i arbejdet. Samtidig hjælper vi medlemmer, der oplever problemer ude på arbejdspladserne.

 

Læs mere
En ordning for de nedslidte

Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Arbejder man i en nedslidende branche, bør man derfor kunne forlade arbejdsmarkedet, før kroppen siger stop. Fødevareforbundet NNF kæmper for de bedste muligheder for de nedslidte.

Vi fortæller magthaverne om virkeligheden ude på arbejdspladserne og sætter fokus på nedslidning via kampagne- og mediearbejde.

Læs mere

Alle fortjener en værdig tilbagetrækning

Mød nogle af de mennesker, der fortjener at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, før kroppen siger stop.

Hjalti Gunnarsson

Den stigende pensionsalder betyder, at bager Hjalti Gunnarsson på 51 år skal arbejde, til han er 68 år. Til den tid vil han have været 49 år på arbejdsmarkedet.

- Jeg er bager, og det er fysisk hårdt arbejde, som slider på skulder og ryg. Jeg tænker meget på, om jeg når at få nogle gode år som pensionist uden for mange smerter, siger Hjalti Gunnarsson.

Johnny Pedersen

41-årige Johnny Pedersen er slagteriarbejder på slagteriet i Horsens.

- Mine kolleger på 62 år er meget nedslidte. Så jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg skal arbejde endnu længere tid. Ny teknologi er godt, men det kan ikke fjerne vores fysisk, hårde arbejde, siger han. 

Berit Gita Neigaard

60-årige Berit Gita Neigaard har arbejdet som ufaglært på forskellige industriarbejdspladser i 40 år – 23 af dem i produktionen på en småkagefabrik om natten. De mange års ensidigt gentaget arbejde har sat sine spor. Berit har været igennem flere operationer, inden hun måtte opgive at være i produktionen.

– Vi skal have mulighed for en værdig alderdom, inden vi bliver syge, siger Berit Gita Neigaard.

Martin Jacobsen

31-årige Martin Jacobsen har arbejdet et slagteri i tre år. Før det arbejdede han som tømrer.

- Når arbejdsdagen er slut, laver jeg strækøvelser for at forebygge skader. Jeg ved dog, at jeg ikke kan holde til at være i produktionen resten af min tid på arbejdsmarkedet. Jeg kan jo se, hvor nedslidte mine ældre kolleger er, siger han.

Majbrit Stick Sørensen

35-årige Majbrit Stick Sørensen er stolt af at være bagersvend, men hun vil hun ikke anbefale jobbet til sine børn.

– Min søn mener, vi en dag skal have et bageri sammen. Men jeg kan se, hvor nedslidte mine ældre kolleger er, og han skal jo arbejde endnu længere end dem. Derfor opfordrer jeg ham til at finde en anden drøm, siger Majbrit Stick Sørensen.

Lasse Nielsen

26-årige Lasse Nielsen har arbejdet på slagteri i tre år. Han elsker sit arbejde og er glad for kollegaerne, men det fysisk hårde arbejde giver ham ondt i ryggen, hvis han ikke passer sin træning.

– Politikerne vil have mig til at arbejde, til jeg bliver over 70 år, men jeg kan ikke være slagteriarbejder i over 50 år. Det kan min krop ikke holde til. Det gør mig ked af det, for jeg elsker mit fag og at skære. Og jeg er dygtig til det, siger Lasse Nielsen.

Thomas Wilkens

46-årige Thomas Hansen arbejder i produktionen på en pålægsfabrik. Han mærker, at det ensidigt gentaget arbejde er hårdt for kroppen og er meget bekymret for sine ældre kollegaer, som er nedslidte.

Med den hævede pensionsalder kan Thomas og mange andre se frem til at skulle arbejde, til de er knap 70 år.

Kenneth Jensen

33-årige Kenneth Jensen havde stået syv år ved båndet i kam-afdelingen i Sæby, inden han for nylig blev lærlingeansvarlig.

– Akkordarbejde er rigtig hårdt, og jeg bruger meget tid på at snakke med lærlingene om, hvordan de bedst muligt skåner deres krop – fx hvordan de skal stå, og hvordan de bruger hjælpemidlerne ordentligt. Det er så vigtigt, at de passer på sig selv, når de skal arbejde så mange år, siger Kenneth Jensen.

Peter Thorup

62-årige Peter Thorup har stået i slagtekæden, men det fysisk hårde arbejde satte sine spor, og han fik smerter i sin venstre skulder. Peter skiftede til slagteriets efterkontrol, men hans kollegaer på kæden har fortsat ensidigt gentaget arbejde.

– De har ondt i skuldre, nakke og den øverste del af ryggen. Der er forståelse for, hvis folk har ondt. Så kan de stå et andet sted i nogle dage, men alle ved jo, at det er hårdt fysisk arbejde, siger Peter Thorup.

Alliancen for en værdig tilbagetrækning

Fødevareforbundet NNF er med i Alliancen for en værdig tilbagetrækning.

Alliancen består af fire fagforbund, der alle har medlemmer i risiko for at blive nedslidt, inden de når pensionsalderen. Mennesker, der fortjener en værdig tilbagetrækning.

Fakta om nedslidning

Bliv klogere på, hvordan medlemmerne af Fødevareforbundet NNF, Blik & Rør, Malerforbundet og Dansk El-Forbund har det.

  • Hvad kendetegner deres arbejde?
  • Hvor mange må spise smertestillende medicin?
  • Hvor bekymrede er de for nedslidning?