Man kan få sygedagpenge, når man er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, hvis man har en tilstrækkelig tilknytning til arbejdsmarkedet
Arbejdsgiveren eller kommunen kan kræve, at man dokumenterer sin sygdom, fx ved hjælp af en erklæring fra en læge.
Arbejdsgiveren udbetaler sygedagpenge til personer, som er i arbejde og bliver syge. Det kræver dog, at man har været ansat i de sidste otte uger før sygefraværet - og i denne periode har arbejdet mindst 74 timer hos arbejdsgiveren.
Betingelser for sygedagpenge
Det er en betingelse for sygedagpenge fra kommunen, at man har været tilknyttet arbejdsmarkedet uafbrudt i de seneste 26 uger før sygefraværet og i denne periode har arbejdet mindst 240 timer, eller:
- Man ville have været berettiget til arbejdsløshedsdagpenge, en ydelse, der træder i stedet herfor, eller til midlertidig arbejdsmarkedsydelse, hvis ikke uarbejdsdygtigheden var indtrådt, eller
- Man har afsluttet en uddannelse på mindst 18 måneder inden for den sidste måned, eller
- Man er elev i lønnet praktik, eller
- Man er ansat i fleksjob
Sygedagpengene beregnes på grundlag af lønindtægt og timetal på det tidspunkt, hvor man bliver syg og kan ikke udgøre mere end 110,14 kr. i timen for (2014-niveau) 37 timer om ugen.
Man kan som udgangspunkt få sygedagpenge i 22 uger inden for ni måneder. Hvis man fortsat er uarbejdsdygtig, skal kommunen revurdere ens situation og tage stilling til, om sygedagpengene kan forlænges.
Hvis perioden med sygedagpenge ikke kan forlænges, har man ret til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, hvis man stadig er uarbejdsdygtig.